Toto je nejdražší čokoláda na světě. Z její ceny se vám zatočí hlava

Tuto čokoládu bychom klidně mohli označit za nejluxusnější na světě. Běžný konzument by si ji však těžko mohl dovolit při ceně, za jakou se prodává.

Nejdražší čokoláda na světě pochází z farmy v Ekvádoru. Nese název To’ak a malá 50-gramová tabulka čokolády se dováží v dřevěných truhlících, kde najdete přiložené dvoje dřevěné kleště. Pomocí nich byste si měli „naservírovat“ vzácnou čokoládu a ochutnat ji, aniž jste ji kontaminovaly vlhkostí svých rukou. Kromě toho je jí věnována 116-stránková brožurka, ve které je vysvětlen původ i rodokmen plodiny.

Nejdražší čokoláda na světě

Zážitek z degustace této čokolády je přirovnáván k ochutnávání dobrého vína nebo whisky. Za čokoládu si však pořádně zaplatíte. Její cena je 260 dolarů. Pochází z farmy Finca Sarita, která přímo dýchá atmosférou deštného pralesa.

Kakaovník je jedním z desítek druhů plodin, které na této ekologické farmě roste. Právě na tomto místě žije Servio Pachard Vera i se svou rodinou a s hrdostí si na ní vypěstuje téměř vše, co potřebují pro život, kromě mouky a soli. Minulý rok se farmář stal vedoucím výroby čokolády To’ak, kterou zřídil americký ochranář Jerry Toth s rakouským designérem Carlem Schweizerem. Konkrétně tento vzácný kakaovník, ze kterého se pěstuje zmíněná čokoláda, však nepěstuje farmář přímo na své farmě, ale roste na blízkém horském svahu, který farmář zdědil. Odrůda Arriba je v zemi velmi vzácná, protože v současné době existují mnohé hybridní druhy.

Farmář se na ceně baví

Po tom, jak dělníci seberou kakaové boby, přinesou je na farmu a Pachard Vera je zpracovává. Nechává je 5 a ž 7 dní kvasit, pak je rozprostře na stojany s pletivem a asi dva týdny je suší. Následně se boby praží a na závěr už putují do nejdražších obchodů v Evropě a Americe. Farmář se na ceně konečného produktu směje, ale zároveň je vděčný za příjem, který díky tomu má, který je samozřejmě ve srovnání s prodejem kakaa na místním trhu vyšší.

Categories:   Jídlo, Zajímavosti

Comments

Sorry, comments are closed for this item.